Новини

Сертификационно обучение на кариерни консултанти по програмата GCDF

GCDF 2020 esen

Фондация на бизнеса за образованието организира ново обучение по кариерно консултиране, което ще се проведе през есента на 2020 (датите ще бъдат уточнени през септември).

Обучението е подходящо за специалисти от частния и неправителствения сектор, както и за публични организации (Центрове по кариерно ориентиране / подкрепа за личностно развитие, общини, бюра по труда, училища и др.)

Обучението се провежда по международната програма за подготовка на кариерни консултанти Global Career Development Facilitator (GCDF)по която от 2005 г. досега у нас са обучени над 1000 специалисти, практикуващи в средното и висшето образование, бизнеса, неправителствени организации и институции. Освен в България, програмата се прилага в Румъния, Македония,  Гърция, Турция, Кипър, Германия, Португалия, САЩ, Канада, Австралия, Нова Зеландия, Китай, Япония, Тайван и др. Повече информация за сертификата GCDF можете да намерите на: http://bulgaria.nbcc.org/bg/ (на български).

Обучението обхваща следните теми:

 • Теории за кариерното развитие
 • Оказване на съдействие и мотивиране на клиентите 
 • Процес на оценяване в кариерното консултиране
 • Определяне на цели и изготвяне на план за действие 
 • Реализация на програми за кариерно развитие
 • Умения за ефективна комуникация и презентиране
 • Пазар на труда и умения за заетост
 • Маркетинг на кариерните услуги
 • Нови технологии и иновативни инструменти в консултирането
 • Етични и правни въпроси. Супервизия.

Водещ на обучението е Наталия Николова -  психолог и обучител, с богата специализация и практика в сферата на личностното развитие, кариерно консултиране и човешките ресурси. По време на цялото обучение тя ще бъде на разположение на обучаемите за споделяне на опит, обратна връзка и насоки. 

Обучението е с цялостна продължителност около 3 месеца и преминава в смесена форма - комбинира две присъствени сесии и дистанционна самоподготовка. Присъствените сесии се провеждат в София, в сградата на Есенс център. 
Етапи: 

 • Първа присъствена сесия: (два пълни учебни дни, разпределени в един следобед, цял ден и един предиобед) – лекционна въвеждаща част и практически модули.
 • Дистанционна подготовка (един месец): запознаване с различни теоретични материали и упражнения за самооценка на наученото 
 • Втора присъствена сесия: (ден и половина) – практически модули.
 • Дистанционна подготовка (месец и половина): работа с клиент и описание на казус.
 • Сертифициране на участниците, които успешно са приключили обучението си.

Таксата за обучение е 480 лв. с ДДС и включва 120 часа обучение, материали и супервизия, кафе паузи по време на присъствените сесии и издаване на международен сертификат, валиден за период от 5 години. 

Изисквания към кандидатите:

 • да са завършили висше образование, мин. квалификационна степен "Бакалавър"; 
 • да притежават опит в консултиране, информиране, обучение и работа с клиенти (мин. 120 часа) или възможност да го придобият преди края на обучението.

 Записване - до 31.07.2020 на имейлТози имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. . 

 Желаещите трябва да изпратят кратка информация за себе си, професионалния си опит до момента и мотивацията си за участие в обучението, както и актуални контакти (имейл и телефон за връзка).

Фондация на бизнеса за образованието е лидер в областта на кариерното развитие през целия живот в България с множество инициативи, сред които изграждането на университетски кариерни центрове, училищни клубове Кариера в цялата страна, създаване на Национална програма по кариерно ориентиране в училище, магистърски програми по кариерно ориентиране, популяризиране на студентските стажове и ученическите практики и над 40 международни проекта, насочени към личностното и кариерното развитие. 

 

Последна среща по проект Level Up

Партньорите по проекта Level Up проведоха заключителната си среща онлайн на 9 и 10 юни.

Изминаха почти 3 години от началото на проекта, който има за цел да стимулира интереса на младите хора към професионалното образование и обучение (ПОО).

Инициативата, финансирана по програма „Еразъм +“, се координира от Aspire-Igen във Великобритания и включва също Caped Koala Studios, Технологичния институт Корк в Ирландия, Фондация на бизнеса за образованието в България, Областната управа на Бекеш - Унгария, SATAEDU във Финландия и VHS -Cham в Германия.

Level Up final meeting online

Партньорството разработи мобилното приложениеLevel Up to VET , което помага на младите хора да направят по-информиран кариерен избор.

Играта им дава възможност да проучат различни професии като социален асистент, фризьор и козметик, строителен работник, механик, спортен терапевт и помощник готвач.

Level Up jobs EN

Играчите се запознават със специфични характеристики на работата, взимат решения и проверяват знанията си в тестове, за да напредват в кариерата. 

Играта е достъпна за Android и IOS и в момента се превежда на всички езици на партньорите. През юли приложението ще бъде официално представено и пилотирано с потребителите.

 

 

Level Up game

В допълнение, беше създадена платформа с полезна информация за пазара на труда и други полезни ресурси , които да помагат на кариерните специалисти да популяризират възможностите и ползите, които дава професионалното образование и обучение.

Партньорството събра и електронна книга с примери за приложението на ученето чрез игри в кариерното ориентиране , за да насърчи кариерните консултанти и обучители в Европа да се възползват в по-голяма степен от този подход, който е особено атрактивен и успешен сред младежите.

 Повече информация можете да намерите вуебсайта на проекта , както и на неговата   Facebook страница .

 

Erasmuslogo horisonal SMALL

Този проект е финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Проект №: 2017-1-UK01-KA2.

 

Четвърта партньорска среща по проект Gender+

Gender meeting online 220220

Въпреки трудните обстоятелства, в които се сблъскваме в момента, онлайн транснационалната среща по проект Gender+ на 22-23 април даде шанс на партньорството да оцени напредъка и да планира следващите стъпки. Двугодишната инициатива, финансирана по програма „Еразъм +“, има за цел да подобри включването на половете в рамките на професионалното образование и обучение (ПОО).

Досега партньорството проучи добрите практики за насърчаване на равенство между половете в професионалното образование и обучение и разработи Gender+ Харта, която определя минималните изисквания, на които отговаря една организация, стремяща се да бъде отворена към всички.

Въз основа на Хартата беше създаден интерактивен бенчмаркинг инструмент, който позволява на организациите да оценят настоящите си политики и практики по приобщаване и да научат как могат да ги подобрят. Можете да се включите в пилотирането на инструмента като попълните анкетата за обратна връзка. Благодарим ви предварително!

Benchmarking tool

В момента консорциумът работи по създаване на профил и ресурси за джендър шампион - специалист, който да помогне на една организация да бъде по-приобщаваща. По време на срещата партньорите обсъдиха и резултатите от проучване сред HR специалисти и професионалисти в ПОО, което има за цел да идентифицира ключовите умения, които трябва да притежава джендър шампионът.

Партньрството включва 6 организации - Aspire-igen - UK (координатор), Learmera Oy - Финландия, Фондация на бизнеса за образованието - България, CIAPE - Италия, LUNG - Словения и Центъра за социални иновации в Кипър.

Вижте още информация на нашия уебсайт www.genderplus.eu и се присъединете към страницата ни във Facebook.

 

Erasmus Logo

Този проект се финансира с подкрепата на програма Еразъм + на Европейския съюз. № на проекта: 2018-1-UK01-KA202-048039.

Това съобщение отразява само възгледите на автора и Комисията не може да бъде отговорна за каквото и да било използване на съдържащата се в него информация.

Още статии ...