Новини

Сертификационно обучение на кариерни консултанти по програмата GCDF

group

Фондация на бизнеса за образованието организира ново обучение по кариерно консултиране, което ще се проведе през март и април 2020 г.

Обучението е подходящо за специалисти от частния и неправителствения сектор, както и за публични организации (Центрове по кариерно ориентиране / подкрепа за личностно развитие, общини, бюра по труда, училища и др.)

Обучението се провежда по международната програма за подготовка на кариерни консултанти Global Career Development Facilitator (GCDF)по която от 2005 г. досега у нас са обучени над 1000 специалисти, практикуващи в средното и висшето образование, бизнеса, неправителствени организации и институции. Освен в България, програмата се прилага в Румъния, Македония,  Гърция, Турция, Кипър, Германия, Португалия, САЩ, Канада, Австралия, Нова Зеландия, Китай, Япония, Тайван и др. Повече информация за сертификата GCDF можете да намерите на: http://bulgaria.nbcc.org/bg/ (на български).

Обучението обхваща следните теми:

 • Теории за кариерното развитие
 • Оказване на съдействие и мотивиране на клиентите 
 • Процес на оценяване в кариерното консултиране
 • Определяне на цели и изготвяне на план за действие 
 • Реализация на програми за кариерно развитие
 • Умения за ефективна комуникация и презентиране
 • Пазар на труда и умения за заетост
 • Маркетинг на кариерните услуги
 • Нови технологии и иновативни инструменти в консултирането
 • Етични и правни въпроси. Супервизия.

Водещ на обучението е Наталия Николова -  психолог и обучител, с богата специализация и практика в сферата на личностното развитие, кариерно консултиране и човешките ресурси. По време на цялото обучение тя ще бъде на разположение на обучаемите за споделяне на опит, обратна връзка и насоки. 

Обучението ще се проведе в София и ще включва следните етапи: 

 • Първа присъствена сесия: 18, 19, 20 март – лекционна част и практически модули.
 • Дистанционна подготовка: запознаване с различни теоретични материали и упражнения за самооценка на наученото (около 4 работни дни). 
 • Втора присъствена сесия: 27 и 28 април – практически модули.
 • Дистанционна подготовка: разработване на казус.
 • Сертифициране на участниците, които успешно са приключили обучението си.

Таксата за обучение е 480 лв. с ДДС и включва 120 часа обучение, материали и супервизия, кафе паузи по време на присъствените сесии и издаване на международен сертификат, валиден за период от 5 години. 

Записване – до 14 февруари 2020 на имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Изисквания към кандидатите:

 • да са завършили висше образование, мин. квалификационна степен "Бакалавър"; 
 • да притежават опит в консултиране, информиране, обучение и работа с клиенти (мин. 120 часа) или възможност да го придобият преди края на обучението.

Желаещите трябва да изпратят кратка информация за себе си, професионалния си опит до момента и мотивацията си за участие в обучението, както и актуални контакти (имейл, телефон за връзка).

 


Фондация на бизнеса за образованието е лидер в областта на кариерното развитие през целия живот в България с множество инициативи, сред които изграждането на университетски кариерни центрове, училищни клубове Кариера в цялата страна, създаване на Национална програма по кариерно ориентиране в училище, магистърски програми по кариерно ориентиране, популяризиране на студентските стажове и ученическите практики и над 40 международни проекта, насочени към личностното и кариерното развитие. 

 

Среща по проект Level Up в Унгария

 Level Up logos

Петата среща на екипа на проект Level Up се състоя на 3-ти и 4-ти декември, 2019 в Бекешчаба, Унгария с любезното домакинство на областната управа на Бекеш.  

Level Up Hungary final

Основният продукт от проекта е иновативна мобилна игра за кариерно ориентиране, която има за цел да стимулира интереса на младите хора към професионалното образование и обучение (ПОО) и да адресира несъответствията в търсенето на умения на пазара на труда. В момента тече пилотирането на втората версия на играта с младежи. Играта може да бъде изтеглена и тествана от тук:  https://lu.capedkoala.com/

През следващите месеци в нея ще бъдат интегрирани полезни ресурси и информация за пазара на труда, които да подпомагат професионалния избор и могат да бъдат използвани в процеса на кариерно ориентиране с помощта на кариерни консултанти и самостоятелно от младежите. 

Level Up Hungary LMI

Фондация на бизнеса за образованието е партньор в проектния екип, координиран от Aspire-international (Великобритания) и който включва също Cork Institute of Technology - CIT (Ирландия), Sataedu Mobilities and Partnerships (Финландия), Government Office of Békés County (Унгария), Internationale Projekte - Volkshochschule im Landkreis Cham e.V. (Германия) и Caped Koala Studios (Великобритания).

Level Up Hungary discussion

Повече информация за проекта можете да намерите на уебсайта http://levelupvet.eu/, както и на Facebook страницата https://www.facebook.com/LevelUpVET/.   

Този проект се финансира с финансовата подкрепа на Европейската комисия. No: 2017-1-UK01-KA202-036643

 

ФБО представя кариерната игра "Пътешественик в бъдещето" на Базара на професиите

И тази година Фондация на бизнеса за образованието се включи в Базара на професиите. Инициативата се организира от Българската мрежа на Глобалния договор на ООН за пета поредна година и е най-голямото публично изложение за представяне на професии пред ученици от компании и професионалисти.

Базарът беше бъде официално открит на 22 ноември от 10:00 ч. в Sofia Tech Park и ще продължи до 23 ноември с участието на 20 организации, над 40 лектори и повече от 2000 посетители - ученици и родители

Future Time Traveller Facebook Bazaar of professions

На 22 ноември 2019 Невена Раковска представи уникалната кариерна игра "Пътешественик в бъдещето”, която запознава ученици и млади хора с професиите на бъдещето чрез приключенски мисии в 3D виртуален свят. Играта е създадена по европейския проект FUTURE, който провокира младежите от 13 до 19 години да споделят как ще изглеждат професиите на бъдещето, а кариерните консултанти - да създадат иновативни игри и инструменти за кариерно ориентиране. Вижте повече за двата конкурса

Screenshot 20191123-100642

Future_Bazaar 2019

“Базар на професиите” е част от програмата “Гордея се с труда на моите родители” на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН. Тя стартира преди 7 години и до момента над 5200 деца са опознали работното място на своите родители, научили са с какво мама и татко са полезни на обществото и са оценили труда им. Целта на финалната част от програмата – „Базар на професиите” – е да помогне на децата и младите хора да разберат от първо лице какво прави даден професионалист в своята сфера, да осъзнаят, че трудът не е само средство за изкарване на средства, а потребност и ценност, която може да носи удовлетворение и радост.

 

Още статии ...