Проект Info4Migrants успешно приключи

I4M logo1

I4M logo1

През последните две години Фондация на бизнеса за образованието, асоцииран член на Европейската асоциация за обучения за възрастни, представяше България в проект Info4Migrants, UK/13/LLP-LdV/TOI-615, реализиран с финансовата подкрепа на Европейската Комисия по програма Леонардо да Винчи Трансфер на иновации.

Проектът беше успешно реализиран от консорциум, координиран от Careers Europe – Великобритания и с активното участие на партньорите от още 4 държави – BEST Institut für berufsbezogene Weiterbildung und Personaltraining GmbH от Австрия, Folkuniversitetet Kristianstad от Швеция, Inveslan от Испания и Learnmera Oy от Финландия.

Най-важният резултат от проекта е създадената онлайн платформа www.info4migrants.com, която концентрира на едно място най-важната информация, свързана с правата и нуждите на мигрантите, както и полезни ресурси за работата на кариерните консултанти и специалистите в сферата на човешките ресурси, които работят с хора с мигрантски произход.

Посетителите могат да открият актуална и надеждна информация за образование и здравеопазване, начин на живот и работа, статут, права и задължения. Събирането на информацията на едно място спестява много време и ресурси както на мигрантите, така и на професионалистите, работещи с тях.

Платформата има за цел да подпомогне интерацията на мигрантите в новата им държава, независимо от произхода и статута им. За улеснен достъп до информацията, във всяка държава тя е преведна на някои от най-разпространените езици сред мигрантските общности – за България това са английски, френски, руски, турски и арабски.

11951770 760641767414976 1063274773924779701 n

На 3-ти септември 2015 година в Лийдс, Великобритания проектният консорциум официално представи онлайн платформата Info4Migrants. Събитието събра повече от 70 доброволци и работещи с мигранти от региона, предоставяйки им изключителна възможност за създаване на контакти, споделяне и научаване на най-актуалните възможности и услуги за мигранти.

Събраната обратна връзка от участниците в събитието показа ентусиазъм и отлична оценка както на уебсайта, така и на събитието. Един от получените коментари обобщава напълно целите, които проектният екип си постави с организирането на това събитие: „Създадох контакти, които ще ми помогнат да върша работата си по-добре“.

По време на събитието в Лийдс се проведоха и работни ателиета по теми, свързани с основните предизвикателства пред мигрантите и беше направена демонстрация на онлайн платформата. Ето още какво се случи повреме на финалното събитие на проект Info4Migrants: https://www.youtube.com/watch?t=197&v=lN1xqRPD4Hk