ФБО стартира инициативата ВИЖ ПРОФЕСИИТЕ (profesii.info)

Виж професиите 01

Виж професиите 01

Фондация на бизнеса за образованието стартира нова инициатива ВИЖ ПРОФЕСИИТЕ, която има цел да подпомогне професионално ориентиране на ученици и наскоро завършили младежи.

 Интерактивната онлайн платформа http://profesii.info ще съдържа кратки видеоклипове, представящи различни работни места, и структуриран въпросник – тип кариерен лексикон.

Платформата ще даде възможност на младите хора да се «срещнат» виртуално с представители на професии, да разгледат техните работни места и да се запознаят с характеристиките и изискванията на професиите им.

За да я създадем, ще поканим професионалисти от различни сфери да представят своята кариера като попълнят кратък въпросник и заснемат видеоклип на работното си място. 

 Въпросникът ще служи като сравнителен инструмент, който ще помогне на учениците да се насочат към работа, която отговаря на техните предпочитания и нагласи. Той ще съдържа едни и същи въпроси за младежи и служители.

След като попълнят въпросника, учениците ще бъдат насочвани към видеоклипове на професионалисти, които са дали подобни на техните отговори и така ще могат да проучат за различни кариерни пътеки, които биха били интересни за тях. 

 Видеоклиповете ще помогнат на младежите да усетят атмосферата на реалната работна среда, да получат актуална информация и полезни съвети „от първа ръка“, и така да се ориентират дали съответните професии са наистина подходящи за тях.

Платформата ще съдържа също статии за избора на професия, линкове към полезни онлайн ресурси за кариерно информиране и търсене на работа.

По този начин ще бъде създаден информационен масив с видео описания на различни професии, който ще осигури достъпен и атрактивен канал за кариерно ориентиране на всяко дете, от всяко кътче на страната.

Инициативата е част от дарителската кампания на Райфайзенбанк „Избери, за да помогнеш.“  

RBB-Banner-300x250px

Координатора на проекта: Невена Раковска – Nevena.Rakovska@gmail.com