Как да се грижим за психичното здраве на децата?

59,00 лв.

Описание

Замисляме ли се за емоционалното и психическото благополучие на децата? Говорим ли с тях за трудностите, с които се сблъскват? Забелязваме ли как реагират на стрес? Как се справят с препятствията? Забелязваме ли промени в поведението и емоционалните им състояния и как реагираме на това? Какви модели виждат от нас като грижа за психичното здраве? Как ние като родители и педагогически специалисти можем да влияем на психичното благополучие на децата ни?

Това са само част от въпросите, които искаме да засегнем в предстоящия семинар и за които да отворим пространство за дискусия и размисъл в рамките на 120 минути на 24 април 2024 г.

Относно семинара

Здравето на децата е основна мисъл и грижа за всеки родител. Често обаче, когато говорим за здраве, ние имаме предвид физическото им здраве – да са активни, да не боледуват често, да имат здрав вид, добри медицински изследвания, да се хранят здравословно и пр. И по-рядко на ежедневно ниво се замисляме за тяхното психично здраве и за нашата роля като родители, настойници и педагогически специалисти, в насърчаването и развитието на добро психично здраве.

Като родители и педагогически специалисти е важно да гарантираме, че децата се чувстват подкрепени на всеки етап от развитието си. Макар че професионалната намеса може да бъде оправдана в ситуации, в които децата изпитват големи трудности да се справят с живота, има много начини, по които най-близките около тях хора могат да подкрепят психичното им здраве, включително да моделират здравословни умения за справяне със стрес и трудни ситуации, да поддържат открита и честна комуникация и да наблюдават за промени в поведението им.

За лектора

Наталия Николова е част от екипа на Фондация на бизнеса за образованието. Наред с това, тя работи в сферата на индивидуалното, фамилното и групово консултиране и психотерапия, има богат опит в работата с тийнейджъри. Мечтае си, че ще дойде ден, когато в България няма да говорим отделно за психично и физическо здраве, а ще говорим просто за нашето здраве.

Детайли

Кога: 24 април 2024, 18:30 – 20:30 ч.
Къде: Онлайн (ще получите линк след регистрация)

За организатора

Фондация на бизнеса за образованието повече от 15 години подпомага кариерното ориентиране в България, като успешно е реализира национални и международни проекти за личностно развитие и създаване на умения за заетост. Организацията поддържа мрежа от над 700 кариерни консултанти, които е сертифицирала по международната програма Global Development Career Facilitator и подпомага с иновативни инструменти за кариерно ориентиране на ученици и младежи. Фондацията е участвала в създаването на над 100 кариерни центъра и е обучила над 10,000 младежи в програми за личностно развитие.
През последните години ФБО основно разработва безплатни инструменти за кариерно ориентиране като онлайн тестове, геймифицирани платформи, дигитални стаи на загадките, онлайн игри и други, защото осъзнава, че най-значимия проблем за младите хора при вземането на кариерно решение е липсата на информация за същината на професиите.

Ако темата ви вълнува, заповядайте!